SITREP (Situation Report ) Siria


12670087_253398491658595_3198581849256173589_n

Femei kurde din PKK si YPG luptand pe tancuri impotriva islamistilor si turcilor

 

Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o ofensiva militara terestra impotriva gruparii Statul Islamic in Siria, iar Ryad-ul ar urma sa trimita avioane de vanatoare la o baza din Turcia, a anuntat sambata ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, care participa la Conferinta de Securitate de la Munchen, potrivit AFP, care citeaza publicatiile Yeni Safak si Haber Turk.

Turcii și saudiții plâng în hohote văzându-și frații jihadiști masacrați în Siria. I-au crescut de mici, ca pe copiii lor. Au încercat în fel și chip să atragă NATO în conflict. Totusi, greu de crezut că Turcia și Arabia Saudită își vor trimite soldații să fie făcuți kebap.

Sauditii sunt cei care au finantat isis, turcii sunt cei care cumpara petrol de la isis la schimb pentru alimente si munitii, pentru ca scopul lor comun este rasturnarea lui Assad.
Probabil ca ISIS e in genunchi si se gandesc sa ii ajute un pic
Sper ca nu le-a fost greu sa traduca directivele din engleza.
Dacă Turcia este atacată, România este obligată să apere Turcia. Dar dacă Turcia este cea care atacă, România poate zice siktir?

Redam mai jos un scurt articol al expertului rus Semion Bagdasarov , un exceptional cunoscator al Orientului Mijlociu si unul din oamenii cei mai influenti din Rusia pe problematica specifica. Fost militar , deputat , care inca din 2010 de la tribuna Dumei de Stat avertiza ca Turcia este dusmanul Rusiei si ca o confruntare intre ele este inevitabila. Merita ascultat cu atentie in conditiile razboiului care bate la usa:
„Turcia si tarile arabe,sub pretextul razboiului cu ISIS se pregatesc sa se lupte cu guvernul Siriei si aliatii lui , inclusiv Rusia. Misiunea lor – ocupare ateritoriului Siriei si, in masura posibilitatilor, rasturnarea regimului lui Bashar al Assad. Si daca tarile arabe se vor gindi inca multa vreme, desi solutiile rapide nu sint excluse, insa Turcia este realmente pregatita sa ocupe zona de tampon.Si nu ma voi mira daca , in zilele urmatoare, va incepe o ofensiva masiva contra Alepo. In mare parte este un subiect inchis si decizia este luata deja.

Orice ciocnire a turcilor cu trupele ruse inseamna RAZBOI. Este practic inevitabil . Acum , cel mai important, este sa intelegem situatia politico-militara din zona si de luat o serie de masuri rapide si decisive. Inclusiv sa se acorde sprijin PKK-ului kurd , care trage asupra ei doua corpuri de armata turce , corpul 7 din Dyarbakyir si 8 din Elazig. In Kurdistanul turcesc se duce un adevarat razboi, ceea ce ingreuneaza semnificativ miscarile armatei turce.

In ceea ce preiveste influenta Americana se poate observa ca Turcia se pune de acord cu SUA in unele lucruri , in altele nu. Intre Turcia si SUA sint relatii complicate. Inclusiv in problema kurda: americanii ii sustin pe kurzi , ceea ce nu poate bucura Ankara.De asta Erdogan ia deseori decizii care nu sint agreate cu Washington-ul , scotindu-i pe americani la inaintare , dupa care NATO si SUA sint nevoiti sa reactioneze cumva. Din acest motiv nu este correct sa spunem ca Turcia este complet controlata de SUA.

Vizita La Moscova a regelui Bahrein-ului Hamad ben Issa al Kalifa nu decide nimic. Se pare ca prin el se doreste transmiterea unor mesaje din partea Arabiei Saudite , Emiratelor Arabe Unite. Apropo: atit El Ryiad-ul , cit si Abu Dhabi sint destul de constructivi, se poate vorbi cu ei. Kuweitul este in relatii foarte bune cu noi. Cu ei se poate si trebuie sa lucram. Insa cu Turcia este imposibil. De asta este posibil razboiul ruso-turc.

Cu acest prilej turcii pot detona toata situatia din Caucaz. Ministrul lor de externe Mevlüt Çavuşoğlu a aparut la Baku si a cerut conducerii Azerbaidjanului sa inceapa actiuni militare contra Karabahului de Munte , promitind sprijin total. De asemenea este probabila destabilizarea Afganistanului si a granitei tadjice (NT aparata de divizia 201 rusa dislocata in Tadjikistan). Spionajul turc are contacte foarte bune cu Miscarea Islamica a Uzbekistanului (NT grupare terorista islamista dominanta in Asia Centrala postsovietica, extrem de puternica) si nu numai cu ei.

In ceea ce priveste Iranul: Teheranul , in mod evident, trebuie sa intervina de partea lui Assad fiidca ei sint mult mai interesati de Siria decit noi. Dar iranienii se comporta ciudat , se straduiesc sa se implice cit mai putin in conflict. Dupa unele date azi , in Siria , din partea Iranului, lupta 20-30 de mii , ceea ce nu este foarte mult. Hezbollahul are aproape acelasi numar : 15-20 de mii. Iranienii duc o politica vicleana , telul careia este sa se implice cit mai putin in razboi si sa se catere pe spatele Rusiei. Dupa care sa-si ia locul la masa cistigatorilor. De altfel era si o pozitie de asteptat (NT Yakov Kedmi vorbeste despre conducerea tactica a armatei siriene care se realizeaza , exclusiv, de ofiteri rusi de unde , de altfel si succesele din teren ; inainte iranienii erau vioara intii in planificarea militara a lui Bashar. Faptul ca Rusia contribuie cu greul la dotarea armatei siriene se vede si din toate imaginile de razboi – numai armament si echipament rusesc).

In final: situatia actuala se poate finaliza cu declansarea unui mare razboi in Orientul Mijlociu cu rezultate imprevizibile in acest moment.”

PS. La emisiunea din 09 februarie la postul de stat Vesti FM propagandistul favorit ( pe radio) al domnului Putin , Vladimir Soloviov , a pus la cale un sondaj de opinie : Vine razboiul cu Turcia sau nu ?
67% din ascultatori au raspuns favorabil.Sondajul nu are baza stiintifica dar deja exprima un trend – se pregateste opinia publica pentru acest razboi deja.

 Evpati Kolovrat