Romania: o colonie trista, plina de umor


The US flag flying at Guantanamo Bay

Marile imperii isi trimiteau pleava spre colonii, scapau de o populatie-balast si modificau filonul genetic al bastinasilor, in timp.

Mai nou, imperiile cauta adapostul coloniilor pentru ocolirea legii. Tortura e incriminata in SUA dar e bine primita in Romania cand e facuta de americani pe suspectii de terorism. Si poarta ne-a fost deschisa spre selectul club al natiunilor obediente: Polonia, Lituania, Tailanda, Afganistan (tara ocupata oricum) si, cu voia dumneavoastra, ultima pe lista, Romania cea oportunista.

De fapt, la ce ne asteptam? De zece ani ne tanguim ca politica de redevente fixata iresponsabil la privatizarea Petrom ar trebui ajustata. Si cand expira termenul de 10 ani, mai dam unul suplimentar de la nasul mare cu aceleasi redevente ridicole pentru OMV. Vorbim de ecologie si siturile de la Rosia Montana ( in opozitie ), dar ne dam de ceasul mortii de grija investitorilor in extragerea metalelor pretioase si gazelor de sist (odata ajunsi la putere).

Nu ne da mana sa acceptam o lege a falimentului personal ca nu le place bancherilor si FMI, nu putem ajusta stimulentele pentru energia verde, in ciuda sufocarii industriei si consumatorilor casnici, sa nu dam un semnal prost investitorilor. Tremuram de grija investitorilor, ce sa zic, dar doar a celor straini, dar cu cei romani ( refuzati de banci, fugariti de Fisc)  ne aratam inflexibili.

Gazul romanesc trebuie musai vandut la preturile internationale, distribuitorii de energie trebuie sa aibe marje mari de profit ca sa modernizeze retelele desi investitiiile in cauza sunt doar pe hartie. Fugarim la ore de maxima audienta coruptii interni dar corupatorii externi scapa invariabil de lumina reflectoarelor (scandalurile Microsoft, EADS au pornit din exterior, noi le-am popularizat doar de nevoie). Ca sa aflam de inchisorile CIA a fost nevoie de o ancheta a Senatului american, politicienii nostri n-ar fi indraznit in vecii vecilor sa ancheteze abuzurile jandarmului planetar (numele Teo Peter va mai spune ceva?).

Bine-bine si unde e umorul in pomelnicul asta? Priviti temele care agita societatea romaneasca in ciuda realitatii zugravite succint mai sus. Anticomunismul la 25 de ani de la caderea comunismului. Cautarea raului mai mic din 4 in patru ani cand trebuie alese una sau alta din factiunile desprinse din fostul FSN. Dreapta asumata vs stanga cu viziuni pro-corporatiste. Sau poate gresesc eu. Oamenii isi distrag atentia ca sa nu izbucneasca in plans vazand in ce hal a ajuns Romania.

sursa