Gaze de sist: Prospectiuni SA a intrat in insolventa


prospectiuni-1

Tribunalul Bucuresti a admis marti cererea formulata de Prospectiuni S.A. de intrare in insolventa in vederea reorganizarii companiei. Prin aceeasi hotarare, firma de insolventa Euro Insol a fost numita administrator judiciar. Prospectiuni S.A este o companie romaneasca, cu capital privat avand printre actionari Tender SA, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, si SIF Muntenia.

Potrivit unui comunicat al Euro Insol, compania a fost infiintata in anul 1950, avand in obiectul de activitate furnizarea de servicii de achizitie a datelor geologice si geofizice pentru industria de petrol si gaze, atat in Romania, cat si in strainatate. Societatea are peste 750 de salariati. De la infiintarea sa, societatea a efectuat lucrari 2D de achizitie a datelor geofizice pe o intindere de peste 450.000 km si lucrari 3D pe o suprafata de aproximativ 10.000 km². Prospectiuni SA este extinsa si la nivel international, inca din anii ’70 in tari precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, etc.

„Deschiderea procedurii insolventei inseamna o gura de oxigen pentru a depasi greutatile financiare temporare ale companiei, cauzate de restrangerea activitatilor de explorare a zacamintelor de petrol si gaze pe fondul scaderii pretului petrolului. (…)In perioada 01 – 04 aprilie am efectuat o vizita in Kuweit unde am avut intalniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului si ai Kuweit Oil Company, ocazie cu care am prezentat o oferta integrata de servicii plecand de la studii geologice si de fezabilitate (Prospectiuni S.A.), livrare de echipament petrolier, montaj si mentenatata (Vulcan S.A. Bucuresti si Uztel S.A. Ploiesti). Acest consortiu de firme romanesti are foarte mari sanse sa obtina in Kuweit contracte de cateva zeci de milioane de dolari chiar in 2016”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat in iunie 2015 la 12 ani si sapte luni inchisoare in dosarul RAFO-Carom, alaturi de Marian Iancu care a primit 14 ani de detentie. In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.

Euro Insol se mai ocupa si de insolventa companiei Vulcan Bucuresti, aceasta fiind detinuta tot de Ovidiu Tender.

Firma Prospecțiuni SA – în spatele căreia se află controversatul om de afaceri Ovidiu Tender – a fost implicată într-o serie de scandaluri ecologice în Transilvania.

De exemplu, sute de locuitori din comunele Alma Vii și Moșna, județul Sibiu, au protestat împotriva societății de explorări.

De asemenea, angajații SC Prospecțiuni SA au fost acuzați de o serie de săteni din Sibiu, Argeș și Constanța că au pătruns cu utilajele și echipamentele pe terenurile lor, fără să ceară acordul.

În consecință, pe 17 noiembrie 2013, toate mașinile firmei care participau la explorări, în județul Sibiu, au fost găsite cu cauciucurile tăiate în fața Hotelului Central din orașul Mediaș.

Deși neagă că ar căuta gaze de șist, președintele SC Prospecțiuni SA, Gehrig Schultz, a admis într-un interviu acordat ziarului Bursa că firma pe care o conduce are încheiate contracte cu firma americană Chevron, cea care a declanșat scandalul gazelor de șist în România.

sursa