Lovitură de teatru: explorare nelegală la Curtici


fb-logo

Lovitură grea primită atât de petrolierii de la Panfora Oil & Gas, cât şi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţie care încheie acordurile petroliere cu societăţile de profil. Judecătoria Arad a decis că ordinul emis de ANRM în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea perimetrului EX-6 Curtici este nelegal. Dar să le luăm pe rând.

În anul 2012, ANRM a emis un ordin prin care grupul MOL a primit dreptul de explorare şi exploatare a mai multor perimetre petroliere din ţară, printre care şi EX-6 Curtici. Ulterior, MOL a desemnat compania Panfora Oil & Gas să execute studii de explorare în zona respectivă. Cum arădenii care au terenuri în perimetru nu au fost de acord cu intenţia celor de la Panfora, societatea a deschis zeci de procese şi i-a chemat în judecată pe toţi proprietarii de pământ care nu au fost de acord cu explorarea. Aşa că, pe rolul Judecătoriei Arad, au ajuns o multitudine de acţiuni deschise de Panfora împotriva arădenilor. Unele dintre ele au fost pierdute de companie, altele încă sunt pe rol, dar una dintre acţiuni poate fi hotărâtoare în toată povestea de la Curtici: o sentinţă emisă de Judecătoria Arad în care se arată că ordinul ANRM este nelegal.

Totul, după ce un proprietar de terenuri a ridicat această problemă în instanţă. Sentinţa Judecătoriei Arad a venit ca un tăvălug peste alte zeci de procese care au fost suspendate până când procesul care vizează nelegalitatea ordinului se va încheia definitiv. Acum dosarul a ajuns pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Arad, după ce ANRM, alături de Panfora, au atacat decizia Judecătoriei.

Mii de locuitori ai comunelor şi oraşelor cuprinse în perimetru aşteaptă acum, cu sufletul la gură, decizia pe care o vor lua judecătorii Tribunalului.

sursa