Surprinzator, reincep prospectiunile pentru gaze de sist la Arad


Placa-vibrare-Prospectiuni

Se parea ca razboiul preturilor la petrol si gaze de pe piata mondiala, dus de SUA impreuna cu tarile din Golf, in principal Arabia Saudita, impotriva Rusiei a determinat o situatie avantajoasa pentru oponentii frackingului din tara noastra, dar iata ca lururile nu stau deloc pe roze.

Coborarea concertata a pretului la combustibili fosili a plasat in umbra industria extrem de poluanta dar si costisitoare a gazelor de sist.

Retragerea Chevron din Romania a dat o binemeritata ocazie de respiro activistilor si taranilor detinatori de pamanturi.

Totusi, iata ca supriza apare de unde ne asteptam mai putin.

MOL Petroleum , compania nationala maghiara de petrol, prin subidiara Panfora Oil & Gas, a decis sa isi incerce ultima carte si sa reporneasca in forta prospectiunile in perimetrul concesionat in judetul Arad, prin intermediul firmei subcontractante Prospectiuni SA a oligarhului roman Tender.

De data asta insa, satui de pierdut vremea cu vorba buna si cu facut oferte financiare refuzate de catre tarani, cei de la Prospectiuni SA au decis sa actioneze in forta.

După ce, luni întregi, cei de la Panfora şi de la Prospecţiuni au încercat să înduplece oamenii să dea semnătură pentru accesul utilajelor pe terenurile lor, acum companiile petroliere intră fără a mai cere acordul pe pământurile arădenilor.

Prevalandu-se de anumite articole ambigue din Legea Petrolului, Prospectiuni SA in numele Panfora, au trimis taranilor notificari care suna astfel:

„În conformitate cu prevederile legale, Prospecţiuni SA, în numele şi pe seama Panfora, va plăti către dumneavoastră, în calitate de proprietar al terenului, o rentă (sumă de bani) stabilită de comun acord. Aşadar, vă invităm să contactaţi Cabinetul de Avocatură…. în vederea programării datei şi orei pentru întâlnirea în scopul negocierii rentei şi semnării înţelegerii”, se arată în acte. Proprietarii sunt ameninţaţi din nou cu procese dacă nu vor merge de bunăvoie pentru a stabili renta. „În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere cu privire la cuantumul rentei în termen de 60 de zile, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente în vederea stabilirii cuantumului rentei”, mai spun cei de la Prospecţiuni SA.